Thursday, April 9, 2009

Abah oh Abah...

Since bergelar parents and getting into parenthood ni, macam-macam yg kena adjust and get use to. Yerla, now no longer can wake up from sleep late. Nak bangun lambat pon takleh cos dah ada 'au de natural' alarm tido kat babycot sebelah ni. Takpon, even if the 'alarm' tak menangis, memang dah automatic bangun awal. I suppose the body clock pon dah adjust ikut the baby's timing. Bagus jugak la, at least nak bangun for Subuh now takyah nak set alarm da. Since 6am for sure Miss Nia akan bangun untuk minum susu.

Semalam something really funny happened to us. Me and hubby made a deal between the two of us. Since during the day and up until 10pm I will be taking care of the baby, so I get to sleep the first part of the night. Meaning, the midnite feeding and the 3am feeding will be his shift. Afterwards, the 6am shift onwards sume mommy punye shift la. But Abah being Abah, even if it is his shift, mommy still has to wake up sama. Buat susu, change diaper, cuma Abah will do the feeding and the burping and putting Nia back to sleep again. Last night in particular was hillarious.

As usual, at 3.15am sharp, our little Nia started whimpering to be fed. Hubby dah pesan before we went to bed to wake him up once the baby starts crying. So, I woke him up lah. Cakap, "Yang, baby da start nangis tu..bangunlaa...nak kena kasik susu.." Ada ke patut, suamiku yg still drugged with sleep ni boleh tanye dalam keadaan mamai..."Ha...nak kasi susu? Nak buat ape kasi susu?" Adoiii.....hahaha....nak je cobit kat perut kasik mata cik abang ni terbukak luar skit. Nia da makin kuat melalak, dia boleh blur tanye ape pasal nak kasi susu kat baby...ahhaha...Takperla, hubby pon baru nak get a hang in the fatherhood thing...hehe...the best of all, siang smalam, he actually remember yg dia cakap mcm tu and we had a good laugh because of this... Kisah-kisah nak kasi susu ni memang macam-macam and of course funny...especially yg bangun tengah2 malam ni...hehehe...

But whatever it is, we are having fun. Baring atas tilam bertiga with Nia. Tickling her with the blankie at her nose - and watching her wrinkle kan hidung dia afterwards - super cute! Memang betol orang cakap, now I cannot imagine our life without Nia with us. So it's a salute to Abah, mommy and Baby Nia. Mwahs!

4 comments:

mylongjourney said...

haha..hubby saya pun mamai jugak mula2 tuh..tp dah lame2 oklaaaaa..but still, kita kena bgn jugak ANYHOW sbb baby akan cari kite :)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

hubbyku tak perlu bersusah payah bangun malam sebab malam fully bf..hiks..syoknya sesekali mendera hubby :D

mrs Fahmi said...

achieq: tu laa....papehal mesti balik to mak jugak

elis: bagusnye...still breastfeed even baby dah besar...teringin jugak nak full breastfeed, tapi susu tak byk la...any tips?

~ ida ~ said...

happy birthday Nia darling! this weekend... hehehe... mommy ida tak leh nak datang. busy.

kan almost every weekend mommy ida datang tengok budak cantik ni. next week lah ye.

mwwaaahhh!

anyway, pasal abah tu, dia kan memang kelakar macam tu.

hahah!